قارچ صدفی صورتی با نام علمی Pleurotus djamor یکی از گونههای جذاب خانواده پلوروتوس است که بهدلیل رنگ صورتی چشمگیر خود شناخته میشود. این قارچ در مناطق گرمسیری جهان مانند تایلند، مالزی، ژاپن، سنگاپور، ویتنام، مکزیک و برزیل رشد میکند. میوه قارچ دارای رنگ صورتی است که در زمان بلوغ ممکن است کمی کمرنگتر شود. هاگهای آن نیز به رنگ صورتی تولید میشوند.
ویژگیهای ظاهری
کلاهک قارچ در ابتدای رشد حالتی محدب دارد و بهمرور صاف میشود. حاشیه آن موجدار و کنگرهای است. تیغهها در ابتدا صورتیرنگ هستند ولی با گذشت زمان روشنتر میشوند. این قارچ به صورت گروهی و خوشهای رشد میکند و از نظر شکل کلی به قارچ صدفی معمولی (Pleurotus ostreatus) شباهت دارد.
پراکنش طبیعی
در طبیعت، این قارچ بیشتر بر روی چوب درختان نخل، کائوچو و نیزارها رشد میکند و اقلیمهای گرمسیری محیط طبیعی مطلوب آن هستند.
ویژگیهای میسلیوم (ریسه قارچ)
در مراحل ابتدایی، میسلیوم به رنگ سفید است اما با رشد بیشتر به صورت رشتهای و هوایی درمیآید و بهتدریج رنگ صورتی به خود میگیرد. سرعت رشد میسلیوم بالاست و در محل تلقیح بذر درون کیسه، نقاط صورتی قابل مشاهده هستند. بذر قارچ معمولاً طی ۴ تا ۵ روز به بلوغ میرسد. در صورت نگهداری طولانیمدت کیسه بذر، بویی شبیه ماهی فاسد به مشام میرسد، در حالی که بذر تازه بوی تندی دارد که نسبت به نژاد فلوریدا قویتر است.
بیشتری بخوانید:قارچ صدفی صورتی (سالمون): ترکیب بینظیر زیبایی و تغذیه
روش کشت قارچ صدفی صورتی
بهدلیل سرعت بالای رشد، این قارچ روی انواع مواد حاوی لیگنوسلولز (مثل چوب، برگ موز، کاه غلات و...) قابل کشت است؛ حتی روی کاه پاستوریزهنشده هم رشد میکند. نسبت بذر به مادهی خشک بستری حدود ۱۰ تا ۲۰ درصد است. برای نمونه، اگر وزن کمپوست تر ۹ کیلوگرم باشد و حدود ۳ کیلوگرم کلش خشک استفاده شده باشد، لازم است حدود ۲۰۰ تا ۳۰۰ گرم بذر استفاده شود تا سطح بستر بهسرعت توسط میسلیوم کلونیزه شده و از رشد کپکهای رقیب جلوگیری شود.
دستور تهیه بستر کشت پیشنهادی (فرمول برزیلی):
-
باگاس نیشکر: ۱۰۰ کیلوگرم
-
سبوس برنج: ۸ کیلوگرم
-
کاه برنج: ۳ کیلوگرم
-
کربنات کلسیم: ۲ کیلوگرم
تمام مواد را با هم مخلوط کرده، رطوبتدهی کرده و سپس بین ۲ تا ۴ ساعت در دمای ۶۰ درجه سانتیگراد پاستوریزه میکنند. فرمول جایگزین دیگر ترکیبی از کلش گندم و کنجاله پنبهدانه است.
بازدهی و برداشت
میزان برداشت قارچ از بستر، بین ۱۵ تا ۷۵ درصد وزن خشک بستر خواهد بود که نشاندهنده بهرهوری بالا و اقتصادی بودن این نژاد است. زمان برداشت ایدهآل، زمانی است که قارچ هنوز جوان و تازه است. در هنگام بستهبندی باید از وارد شدن فشار به لبههای کلاهک جلوگیری شود تا ترک نخورد. بهترین زمان مصرف قارچ طی ۴ تا ۵ روز بعد از برداشت است. بافت آن سفت و مزهای تندتر نسبت به سایر گونههای صدفی دارد. همچنین رنگ صورتی آن در تماس با حرارت از بین میرود.
- ۰ ۰
- ۰ نظر